Ciasta
MojeDesery.pl

Szukasz przepisów na ciasta?

Doskonałe miejsce do wymiany przepisów na ciasta. Jeżeli masz ciekawy przepis na ciasto, tort to dodaj je aby inni mogli także skorzystać z Twojego przepisu. A może szukasz czegoś nowego i potrzebujesz przepis na nowe ciasto? - przeglądnij przepisy innych.

Strona główna > Krakowskie obwarzanki

Krakowskie obwarzanki

Dodaj zdjęcie

Ocena przepisu

12345
Dla ilu osób: 5 osób
Czas przyrządzenia: 45 minut
Orientacyjny koszt potrawy: niski koszt
Wszystkie wyświetlenia: 8707
Autor: Nieznany
Dodany przez: gregor
Dodaj przepis do ulubionych
Drukuj przepis
Dodaj do listy zakupów

Składniki

  • mąka pszenna 4 szklanki
  • margaryna 1 kostka
  • śmietana kwaśna 1 szklanka
  • drożdże 3 dag
  • sól 1 szczypta
  • mak do posypania 1 łyżka
  • jajka 1 szt.

Sposób przyrządzenia

Margarynę rozpuścić, składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować, pokroić na paski. Każdy pasek skręcić kilka razy i połączyć końce. Posmarować żółtkiem, posypać makiem, piec 15 minut.

Tagi

ciasto b, krakowskie obwarzanki, wz ciasto, ciasto z makiem, makiem, ciasto w=z, ciasto W z, obwarzanki krakowskie, z makiem, ciasto -styropian

Komentarze

Do przepisu na: Krakowskie obwarzanki

2011-09-26 10:49:54
Dodany przez !w-zetka

z pewnością nie jest to obwarzanek krakowski, z tłuszcze ? te prawdziwe najpierw się krótko zaparza

2010-07-19 13:40:21
Dodany przez !MIRO

Obwarzanki Symbol Krakowa, jedyny fast-food na świecie o kilkusetletniej tradycji. Wałek z drożdżowego ciasta gęstości makaronu skręca się w śrubę, formuje w wieniec, gotuje w wodzie z przyprawami (niegdyś z miodem), potem posypuje makiem lub solą (ostatnio również sezamem) i piecze. (…) Słowo obwarzanek wzięło nazwę od sposobu produkcji – obwarzania, czyli wstępnego gotowania.

2010-04-22 20:08:57
Dodany przez !maly kocharz

jaka tęperatura pieczenia???

2009-12-11 16:33:53
Dodany przez !Dorota

myslalam, ze prawdziwe obwarzanki najpierw sie podgotywowuje we wrzatku a dopiero potem piecze

2009-10-16 14:33:19
Dodany przez !missparkietu

najlepsze są z sezamem :P

2009-07-30 15:25:03
Dodany przez !Sylwia

A to jedno jajko to dodac do ciasta czy jest do posmarowania??

2009-04-12 14:55:22
Dodany przez !Celia

Polecam zamienic margaryne na maslo, jest super smaczne..

Więcej komentarzy

Dodaj komentarz

Wstaw na stronę:

Zobacz także:

Pozostałe

Wszelkie prawa zastrzeżone MojeCiasta.pl