Ciasta
MojeDesery.pl

Szukasz przepisów na ciasta?

Doskonałe miejsce do wymiany przepisów na ciasta. Jeżeli masz ciekawy przepis na ciasto, tort to dodaj je aby inni mogli także skorzystać z Twojego przepisu. A może szukasz czegoś nowego i potrzebujesz przepis na nowe ciasto? - przeglądnij przepisy innych.

Strona główna > PYSZOTKA

PYSZOTKA

PYSZOTKA
Dodane przez jolusia05
(2009-02-03)

Więcej zdjęć

Dodaj zdjęcie

Ocena przepisu

12345
Dla ilu osób: niepoliczalne
Czas przyrządzenia: 45 minut
Orientacyjny koszt potrawy: średni koszt
Wszystkie wyświetlenia: 14744
Autor: Nieznany
Dodany przez: jolusia05
Dodaj przepis do ulubionych
Drukuj przepis
Dodaj do listy zakupów

Składniki

  • mąka 40 dag
  • margaryna 20 dag
  • żółtka 4
  • śmietana 3-4 łyżeczki
  • zagniesc ciasto z podanych skladnikow
  • białka 4
  • cukier 20 dag

Opis

BArdzo dobre ciasto zycze smacznego

Sposób przyrządzenia

ubić sztywną pianę z białek i cukru, dosypać mąkę, wymieszać.


Powidła lub dżem ( najlepiej wiśniowy, porzeczkowy)
orzechy, rodzynki
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na wielkość blachy, posmarować każdą część dżemem, wyłożyć na dżem pianę z białek, posypać wierzch posiekanymi orzechami i rodzynkami. Upiec na złoty kolor.
Jeśli piecze się oddzielnie dwa placki, to białka najlepiej podzielić na pół i ubijać oddzielnie, tuż przed pieczeniem.

Masa:
1 margaryna
1,5 szk. mleka
1/2 szkl. cukru
2 łyzki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ugotować budyń i po wystudzeniu utrzeć na puch z margaryną.

Przełożyć placki kremem.

Tagi

ciasto z białka, wz z kremem, ciasto z białek, powidła, ciasto z orzechami i al, z białek, białek, puch, białka, ciasto wz z orzechami

Komentarze

Do przepisu na: PYSZOTKA

2010-05-12 13:48:17
Dodany przez !rerererere

polecam dołożyć do bakalii śliwkę kalifornijską.Smakuje super.

2009-07-20 08:35:00
Dodany przez !olcia

z tego ciasta najbardziej lubię masę i bezowa piankę, uwielbiam wręcz :)

2009-06-09 11:15:37
Dodany przez !edzia

moja mama,ciocia i babcia robi to ciastko od conajmniej 10 lat,najlepiej nadaja sie do tego powidla sliwkowe i orzechy wloskie to ona nadaja charakterystyczny smak.

2009-05-02 10:24:23
Dodany przez !Miki

Bardzo smaczne, poecam dodac drobno posiekane daktyle, super, sa slodkie i ciasto troche tez slodsze, ale polecam..

2009-02-08 11:04:45
Dodany przez !Kasia

Wyglada jak karpatka i smakuje tak samo,ale zamiast margarymy polecam zamienic na maslo, bardziej delikatne, mozna polukrowac lub polac galaretka

2009-02-04 12:03:05
Dodany przez wariat

bardzo dobre ciasto często je jem bardzo dobry smak i szybkie do zrobienia

Więcej komentarzy

Dodaj komentarz

Wstaw na stronę:

Zobacz także:

Kruche

Wszelkie prawa zastrzeżone MojeCiasta.pl