Ciasta
MojeDesery.pl

Szukasz przepisów na ciasta?

Doskonałe miejsce do wymiany przepisów na ciasta. Jeżeli masz ciekawy przepis na ciasto, tort to dodaj je aby inni mogli także skorzystać z Twojego przepisu. A może szukasz czegoś nowego i potrzebujesz przepis na nowe ciasto? - przeglądnij przepisy innych.

Strona główna > Sękacz domowy

Sękacz domowy

Dodaj zdjęcie

Ocena przepisu

12345
Dla ilu osób: 8 osób
Czas przyrządzenia: 2 godziny
Orientacyjny koszt potrawy: średni koszt
Wszystkie wyświetlenia: 3823
Autor: Nieznany
Dodany przez: dominika
Dodaj przepis do ulubionych
Drukuj przepis
Dodaj do listy zakupów

Składniki

  • masło 25 dag
  • cukier 1 szklanka
  • jajka 6 szt
  • sól 1 szczypta
  • rum jasny 50 ml
  • migdały zmielone 5 dag
  • wanilia 1/2 laski
  • mąka krupczatka 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • tłuszcz do formy 1/4 kostki
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • sok z cytryny 1 szt

Sposób przyrządzenia

Masło utrzeć z cukrem na masę i dodawać stopniowo po jednym żółtku, wlać rum, wsypać migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Ze schłodzonych białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Formę z kominkiem natłuścić. Na dnie rozprowadzić 2 łyżki ciasta, piec 5 minut w temperaturze 200st.C. Gdy ciasto się lekko zrumieni, wyjąć z pieca, na podpieczonym cieście rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta i podpiec kolejne 5 minut.Powtarzać to do wyczerpania ciasta. Tak, aby powstało jak najwięcej cienkich warstw. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć z tortownicy, polać lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.

Tagi

ciasto z białek, ciasta, białek, tak, ciasta z białek, ciasto z masą, lukrem, sękacz, z białek, ciasta w 30 minut

Komentarze

Do przepisu na: Sękacz domowy

2009-04-12 11:25:05
Dodany przez !Demi

Jest super smaczny lepszy niz kupny, ale mozna dodac bakalie drobniutko posiekane, polecam...

Więcej komentarzy

Dodaj komentarz

Wstaw na stronę:

Zobacz także:

Okazjonalne
Wielkanocne

Wszelkie prawa zastrzeżone MojeCiasta.pl