Ciasta
MojeDesery.pl

Szukasz przepisów na ciasta?

Doskonałe miejsce do wymiany przepisów na ciasta. Jeżeli masz ciekawy przepis na ciasto, tort to dodaj je aby inni mogli także skorzystać z Twojego przepisu. A może szukasz czegoś nowego i potrzebujesz przepis na nowe ciasto? - przeglądnij przepisy innych.

Strona główna > Serniko makowiec

Serniko makowiec

Dodaj zdjęcie

Ocena przepisu

12345
Dla ilu osób: 8 osób
Czas przyrządzenia: 1 godzina
Orientacyjny koszt potrawy: niski koszt
Wszystkie wyświetlenia: 5940
Autor: Nieznany
Dodany przez: pastelka
Dodaj przepis do ulubionych
Drukuj przepis
Dodaj do listy zakupów

Składniki

ciasto makowe

  • mak 1 szkl
  • mleko 2 szkl
  • masło 10 dag
  • jajka 3 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • bakalie

ciasto serowe

  • twaróg 1 kg
  • jaja 6 szt
  • masło 1 kostka
  • budyń 1 torebka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka

do formy

  • masło
  • bułka tarta

Opis

Przepis wg receptury mojej babci, polecam!

Sposób przyrządzenia

Mak zalać gorącym mlekiem i zostawić na 2 godziny, następnie odsączyć, zmielić dwa razy, dodać miód. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem i dodać do maku. Dodać proszek i ubitą na sztywno pianę z białek, rodzynki i orzechy. Przełożyć ciasto do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i podpiec 15 minut.

Zmielony dwukrotnie ser połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i masłem. Wsypać budyń z torebki i bakalie, wymieszać, a potem delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek i łyżką mąki. Masę wyłożyć na makowy spód i
piec około 40 minut w temp. 200 stopni.

Tagi

ciasto z formy, rodzynki, spód, ser, makowiec, ciasto z białek, miód, miód i orzechy, białek, makowy

Komentarze

Do przepisu na: Serniko makowiec

Dla tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Wstaw na stronę:

Zobacz także:

Serniki
Makowce

Wszelkie prawa zastrzeżone MojeCiasta.pl