Ciasta
MojeDesery.pl

Szukasz przepisów na ciasta?

Doskonałe miejsce do wymiany przepisów na ciasta. Jeżeli masz ciekawy przepis na ciasto, tort to dodaj je aby inni mogli także skorzystać z Twojego przepisu. A może szukasz czegoś nowego i potrzebujesz przepis na nowe ciasto? - przeglądnij przepisy innych.

Strona główna > Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

Szarlotka królewska
Dodane przez anullka7
(2008-12-05)
Szarlotka królewska
Dodane przez anullka7
(2008-12-05)

Więcej zdjęć

Dodaj zdjęcie

Ocena przepisu

12345
Dla ilu osób: niepoliczalne
Czas przyrządzenia: 1 godzina
Orientacyjny koszt potrawy: nieznany
Wszystkie wyświetlenia: 35348
Autor: Nieznany
Dodany przez: anullka7
Dodaj przepis do ulubionych
Drukuj przepis
Dodaj do listy zakupów

Składniki

  • jajka 5 sztuk

szarlotki

  • Ciasto
  • mąka 3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 0,5 szklanki
  • cukier do piany 3 czubate łyżki
  • ciemne kakao 1 łyżka
  • margaryna 1 kostka 250 gram
  • szczyta soli
  • masa
  • jabłka 6 szt
  • cynamon 1 łyżka
  • mleko 0,5 litra
  • budyń śmietankowy z cukrem 1.5 opakowania
  • czekolada 3 kostki
  • kisiel słodka chwilka malinowy 1 opakowanie

Sposób przyrządzenia

Z mąki,żółtek,cukru,cukru waniliowego,proszku do pieczenia,margaryny zagniatamy ciasto.
Dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kakao,jeszcze raz dobrze zagniatamy.Białe ciasto pod mrażamy.
Ciemne ciasto,wykładamy na blaszkę o wymiarach 28x24(ciasto będzie wysokie w takiej blaszce)) wyłożoną papierem do pieczenia.
Obrane jabłka .pokrojone w większą kostkę,wykładamy na ciemne ciasto.
Posypujemy cynamonem,gotujemy budyń,wylewamy na ciasto,czekamy aż przestygnie.
Ubijamy pianę, z zimnych białek z odrobiną soli,na sztywno.
Pod koniec ubijania,dodać 3 łyżki cukru i kisiel słodką chwilkę.
Wyłożyć na przestudzony budyń,na to zetrzeć białe ciasto.
Pieczemy w 180ºC około 50-60 min.
Po upieczeniu, studzimy ciasto i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego polecam

Tagi

królewska, białek, szarlotka, kakao, z cynamonem, z kakao, z białek, ciasto z białek, szarlotka królewska, budyń

Komentarze

Do przepisu na: Szarlotka królewska

2010-08-27 18:46:06
Dodany przez !monia

wyprobowalam twoj przepis i musze przyznac ze bardzo dobra szarlotka

2010-04-24 02:23:55
Dodany przez !ja

propouje 6jajek

2009-11-12 14:07:48
Dodany przez !beata

ciasto jest pychaaaaaaaaaaa!!!!

2009-07-17 20:04:59
Dodany przez !hehe

Anulka :)

U mnie w domu ta szarlotka nosi nazwe "rózowa szarlotka" i w okresie jesiennym 2x w tygodniu musowo ja robimy, cóz trzeba sobie w słotne dni życie osłodzić :))

2009-05-05 00:24:51
Dodany przez anullka7

Przepraszam,uleciało ma być 5 jajek.

2009-05-02 10:34:18
Dodany przez !Ania

Może bez jajek tez sie upiecze, chociaz patrzac na wykonanie to jednak te jajka maja byc. Proponuje zwazyc make, maslo lub margaryne i dodac tyle samo dag jajek. Tak kiedys pieczono tez, ale to jak kto woli.

2009-03-13 21:58:42
Dodany przez !gość

nie podałas ile jajek wziąść do tego jabłecznika.

Więcej komentarzy

Dodaj komentarz

Wstaw na stronę:

Zobacz także:

Szarlotki

Wszelkie prawa zastrzeżone MojeCiasta.pl