Ciasta
MojeDesery.pl

Szukasz przepisów na ciasta?

Doskonałe miejsce do wymiany przepisów na ciasta. Jeżeli masz ciekawy przepis na ciasto, tort to dodaj je aby inni mogli także skorzystać z Twojego przepisu. A może szukasz czegoś nowego i potrzebujesz przepis na nowe ciasto? - przeglądnij przepisy innych.

W-Z

W-Z
Dodane przez !bemowianka
(2009-07-19)
W-Z
Dodane przez !bemowianka
(2009-07-19)

Więcej zdjęć

Dodaj zdjęcie

Ocena przepisu

12345
Dla ilu osób: niepoliczalne
Czas przyrządzenia: 2 godziny
Orientacyjny koszt potrawy: niski koszt
Wszystkie wyświetlenia: 65293
Autor: Nieznany
Dodany przez: !bemowianka
Dodaj przepis do ulubionych
Drukuj przepis
Dodaj do listy zakupów

Składniki

ciasto

  • mąka 250 gram
  • margaryna 125 gram
  • cukier 100 gram
  • dżem 0,5 słoika
  • jajka 2 szt
  • mleko 0,5 szklanki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka

do formy

  • tłuszcz
  • bułka tarta

krem

  • margaryna 1 kostka
  • cukier puder 1 szklanka
  • śmietana gęsta 1 szklanka

polewa

  • margaryna 1/4 kostki
  • mleko 2 łyżki
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • kakao 2 łyżki

Sposób przyrządzenia

Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki, dokładnie ucierając.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną
tartą bułką blachę. Pieczemy w 160 stopniach około 30 min.

Krem:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Powoli dolewamy śmietanę i cały czas ucieramy.

Polewa:
Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy mleko, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy. Polewę studzimy.

Przestudzone ciasto kroimy na dwie części, przekładamy kremem, polewamy polewą, a następnie dekorujemy reszta kremu przy rękawa cukierniczego.

Tagi

krem, kakao, polewa, wz z kremem, ciasto z kremem, mleko, ciasto z kakao, z kremem, składniki mleko, krem wz

Komentarze

Do przepisu na: W-Z

2012-09-12 19:37:08
Dodany przez !Danulka

Ja do kremu nie daję śmietany tylko dwa serki waniliowe,palce lizać spróbujcie:)

2012-06-01 16:14:13
Dodany przez !Danusia

śmietana 18% jest najlepsza wtedy krem ma kwaskowaty smak a nie takie mdłe słodkości.

2012-05-10 10:57:58
Dodany przez !figo

a po co margaryna ubija sie smietane z cukrem,az dreszcze przechodza ,gdy czytam margaryna ,itd

2012-01-29 13:29:44
Dodany przez !gojka

wz z sama bita smietana to nie WZ , tylko ciasto ze smietana

2011-04-10 05:17:22
Dodany przez !Bozenna

Czesto pieke W-Z,ale nigdy nie dodawalam do smietany margaryny(juz sobie wyobrazam ten tlusty mdly smak),ubijalam sama kremowke z cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny.Pierwsza warstwe nasaczonego biszkoptu cieniutko smaruje powidlami sliwkowymi,na to pulchniutka ubita sama smietana,nastepna warstwa biszkoptu,polewa czekoladowa,kleks z smietany i "niebo w gebie".Pozdrawiam.

2010-12-03 14:48:31
Dodany przez !Basia

a jaki ma być dżem??? smak???

2010-10-01 13:15:02
Dodany przez !gość

Śmietana tylko 30% lub 36%

Więcej komentarzy

Dodaj komentarz

Wstaw na stronę:

Zobacz także:

Czekoladowe

Wszelkie prawa zastrzeżone MojeCiasta.pl